Blog

Πώς να επιλέξεις τα καλύτερα γυαλιά ηλίου ποδηλασίας για εσένα

Ως ποδηλάτης/ποδηλάτισσα βρισκόμαστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτεθειμένοι σε εξωτερικό χώρο. Φοράμε κράνος για να αποφύγουμε τραυματισμούς στο κεφάλι σε περίπτωση πτώσης ή σύγκρουσης και φοράμε προστατευτικό εξοπλισμό για να αποφύγουμε ηλιακά εγκαύματα στα χέρια μας. Ένα μέρος του σώματος που το ξεχνάμε συχνά αλλά χρειάζεται και αυτό προστασία είναι τα μάτια μας.  Τα ποδηλατικά γυαλιά ηλίου θα έπρεπε να ανήκουν στον απαραίτητο εξοπλισμό μας. Προστατεύουν τα μάτια μας από σκόνες, μυγάκια, θραύσματα και ακτίνες UV από τον ήλιο. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι τα γυαλιά ηλίου ενισχύουν πραγματικά την ορατότητα μας. Γι ‘αυτό, η επιλογή των σωστών γυαλιών ηλίου ποδηλασίας είναι τόσο σημαντική για τις βόλτες μας. Ας αναλύσουμε μερικά από τις βασικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα να έχουν τα ποδηλατικά γυαλιά ηλίου.

Χρώμα φακού

Πρώτον, πρέπει να εξετάσουμε τι είδους χρώμα φακού ταιριάζει με τις ποδηλατικές μας ανάγκες. Η επιλογή του σωστού χρώματος του φακού εξαρτάται κυρίως από την ώρα της ημέρας που συνήθως ασκούμαστε με το ποδήλατο ή απλώς απολαμβάνουμε την βόλτα μας.

  • Οι φακοί χρώματος Smoke, Brown ή Clarion ταιριάζουν καλύτερα σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας.
  • Οι φακοί χρώματος All Conditions (AC) Red είναι ιδανικοί για συνθήκες οι οποίες συνδυάζουν συννεφιά με περιστασιακή ηλιοφάνεια.
  • Οι διάφανοι φακοί είναι ιδανικοί για συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
  • Οι φακοί Enliven Bike (αποκλειστικά από την Tifosi Optics) χρησιμοποιούν ειδική τεχνολογία η οποία συντονίζει τα μήκη κύματος του φωτός που έχουν μεγαλύτερη σημασία, κάνοντας τα πράσινα, μπλε και κόκκινα χρώματα πιο έντονα.

Αφού επιλέξουμε το χρώμα φακού που μας ταιριάζει, μπορούμε να σκεφτούμε και τις βελτιώσεις που μπορούμε να έχουμε, όπως για παράδειγμα, στους πολωτικούς (polarized) φακούς. Οι πολωτικοί φακοί εκμηδενίζουν τις ενοχλητικές αντανακλάσεις που δημιουργούνται από το έντονο φως, βελτιώνουν τα χρώματα και αποτρέπουν τις παραμορφώσεις στο περιφερειακό σας οπτικό πεδίο. Διατίθενται σε χρώματα Smoke, Brown ή Clarion.

Όταν επιλέγουμε ποδηλατικά γυαλιά ηλίου, είναι σημαντικό να αποφασίσουμε αν θα προτιμούσαμε εναλλασσόμενους φακούς (Interchange) ή Fototec (φωτοχρωμικούς) φακούς. Οι εναλλασσόμενοι φακοί προσφέρουν τη δυνατότητα αλλαγής φακών σε όποιο χρώμα φακού χρειαζόμαστε την κάθε στιγμή. Αλλά μερικές φορές στις βόλτες μας, όσο λιγότερα διαθέτουμε, τόσο το καλύτερο. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να επιλέξουμε φωτοχρωμικά γυαλιά ηλίου με Fototec φακούς οι οποίοι προσαρμόζονται γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες φωτισμού χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάμε μαζί μας  επιπλέον φακούς.

Μπορεί επίσης να θέλουμε αεριζόμενους φακούς. Οι αεριζόμενοι φακοί αποτρέπουν το θόλωμα των γυαλιών μας και πολλά από τα γυαλιά ηλίου ποδηλασίας της Tifosi είναι εξοπλισμένα με αεριζόμενους φακούς.

Σχήμα

Το σχήμα των φακών στα γυαλιά ηλίου είναι κατά κύριο λόγω θέμα προτίμησης με βάση και το στιλ του καθενός. Αλλά κάθε σχήμα φακού προσφέρει και κάποιο ξεχωριστό είδος προστασίας.

  • Half: Τα γυαλιά ηλίου Wisp ή Crit είναι παραδείγματα όπου ο σκελετός περικλείει μόνο το πάνω μισό του φακού. Με τέτοιο σχήμα φακών έχουμε μια μέτρια κάλυψη των ματιών κατά την διάρκεια της βόλτα μας.
  • Full: Αυτό το σχήμα φακών προσφέρει επίσης επαρκή κάλυψη, αλλά ο σκελετός περιβάλλει το σύνολο του φακού. Αυτό το στυλ διατίθεται σε γυαλιά ηλίου όπως το Amok ή το Dolomite 2.0.
  • Shield: Για την καλύτερη προστασία σας, σκεφτείτε ένα σχήμα ασπίδας όπως το Aethon, το Slice ή το Davos. Αυτό το σχήμα περιβάλλει τα μάτια παρέχοντας μέγιστη κάλυψη από μικροσωματίδια και από την ηλιακές ακτίνες.

Τεχνολογία σκελετού

Το χρώμα και το σχήμα του φακού είναι σημαντικοί παράγοντες, αλλά εξίσου σημαντικός είναι και ο σκελετός των γυαλιών ηλίου μας. Καλό είναι να επιλέγουμε γυαλιά ηλίου με σκελετούς που είναι ανθεκτικοί και άνετοι. Οι σκελετοί της Tifosi είναι κατασκευασμένοι από Grilamid TR-90 το οποίο είναι ελαφρύ, ανθεκτικό και εξοπλισμένο με ρυθμιζόμενους βραχίονες και  ρυθμιζόμενα επιρρίνια τα οποία περιορίζουν την ολίσθηση και αυξάνουν την άνεση.

Τιμή

Δεν πρέπει να μπαίνουμε στο δίλημμα έχοντας να επιλέξουμε ανάμεσα στην επιλογή οικονομικών γυαλιών ηλίου και στην ποιότητα, γι ‘αυτό και η Tifosi Optics κατασκευάζει αθλητικά γυαλιά ηλίου υψηλής ποιότητας για κάθε budget.

Εκτός από τις παραπάνω επιλογές σε ποδηλατικά γυαλιά ηλίου, η Tifosi προσφέρει προηγμένες τεχνολογίες σε κάθε ζευγάρι γυαλιών ηλίου. Όλα τα γυαλιά ηλίου της Tifosi Optics είναι κατασκευασμένα με πολυανθρακικούς φακούς οι οποίοι είναι ανθεκτικοί στις γρατσουνιές και παρέχουν 100% προστασία UVA / UVB από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να μην είναι τόσο σημαντικά για όλους μας και αλλά είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τα μάτια μας προστατευμένα με ποιοτικά γυαλιά ηλίου σε κάθε μας διαδρομή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *